Ystävät ja ihmisympäristö

Benjamin 9.luokka, Sophie Mannerheimin koulu

On vaikea puhua yleisesti ihmisistä tai suorastaan mahdotonta. Muutenkin ihmisen tunteminen on loputon prosessi, jossa kuva tästä ihmisestä muuttuu jatkuvasti. Toki myös ihminen muuttuu itse olemukseltaan, ja kehittyy sen myötä miten hänen ympäristönsä häneen vaikuttaa.
 
   Mutta, vaikka ihmiset ovat hyvin erilaisia keskenään, ihmiset reagoivat yllättävän samanlaisesti tiettyihin asioihin, toiset vain herkemmin kuin toiset. On nimittäin asioita jotka ovat kaikille tärkeitä, vaikka osa sitä ei ehkä edes itse tiedosta tai myönnä. Hyvä ja kaikin tavoin luotettava ystävä on sellainen asia jonka saadessaan jokainen ihminen on varmasti tyytyväinen.
 
   Pitkän aikaa itse ajattelin että minkä takia kukaan ei ole samanlainen kuin minä ja että löydänkö ikinä oikeaa ystävää. Mutta nyt minulle tärkeintä on siinä tietyssä tai mahdollisesti niissä tietyissä ystävissä se että nämä osaavat ymmärtää minua sellaisena kuin olen, ja uskaltaa pitää minun puoliani ja olla ystäviäni mikä sitten olikin kyseessä. Kaikessa ei tarvitse olla samaa mieltä eikä pitäisikään, kunhan ystävä vain kykenee hyväksymään eri mielipiteet ja muut eroavaisuudet. Tällainen ihminen on minulle todellinen luotettava ystävä. Ja tällainen haluan myös itse olla ystävääni kohtaan.
 
   Ihmisympäristöön kaikilla on erilaiset toiveet ja näkemykset siitä mikä on itselle hyvä. Kaikki ihmiset viihtyvät tietynlaisessa ympäristössä tai tietynlaisessa porukassa, ja tällaisten asioiden löytäminen on tavoiteltavaa. Tai ainakin näin voin sanoa omasta puolestani. Tokihan itse kullakin on monia asioita josta nauttii, ja niiden eteen ei ole koskaan liian myöhäistä tehdä töitä. Palaten vielä hetkeksi ystäviin; samoin kuin myös ihmisympäristössä, oikean ystävän löytämisessä eniten töitä vaaditaan ihmiseltä itseltään. Olisi itsekästä vaatia enemmän muilta kuin vaatii itseltään, sillä kukaan ei voi olettaa löytävänsä oikeaa ystävää ellei itse osaa olla tällainen. Raskaalta kuin kuulostaakin, mitä olisi elämä ilman työtä ja tavoitteita.
 
Joten erittäin mukavaa päivänjatkoa ja tulevia huomisia kaikille!