TAMMIKUU 2014
JOULUN JA UUDEN VUODEN MERKITYS

Joulu on nyt takana ja on saapunut upouuden vuoden alku. Mitä nämä nyt itse kullekin tarkoittaakin. No mitäpä kaikkea esimerkiksi jouluun kuuluu? Ehkä ainakin minun kohdallani olisi kelvannut hieman lunta ja pakkasta. Mutta ehkä kaiken sen keskellä, mitä jouluun kuuluu, se on pieni asia. Vaikkakin minulle lumi symboloi jotakin joulussa, se todellinen taika on ihmisen omassa mielessä. Lahjat, kuusi, suklaa ja makeiset, jouluruuat jne. Ihmisille kuuluu monia erilaisia asioita jouluun, mutta kuten mainittu kaikki tämä on osa sitä taikaa mikä on meidän sieluissamme. Kaikki eivät edes vietä joulua, mutta se rauha ja rakkaus sekä taika jota joulu symbolisoi elää kaikissa.
 
   Uutena vuotena jotkut tekevät uuden vuoden lupauksia kun taas toiset eivät, ja ihmisillä on erilaisia näkemyksiä sen merkityksestä. Mutta itsellemmehän me lupailemme milloin mitäkin. Eli siis mitä uudenvuoden lupaukset minulle merkitsevät? No minulle se perinteenä opettaa itsensä kuuntelua ja rehellisyyttä omalle itselle.
 
   Ja nyt sitten pääsemme takaisin koulu arkeen tässä pirteässä pakkasessa, ehkä vapisevien koipien lisäksi voikin saada pirteyttä koulu päivää varten. Ja mikäs sen kauniimpaa kuin puhtaan valkoinen lumi tässä talven aikaan. Kuten puhuin näistä uuden vuoden lupauksista; teemme itsellemme jatkuvasti lupauksia. Se kehittää luonnetta ja suoritus kykyä, esimerkiksi koulun käynnissä tämä edistää jatkuvaa kehitystä. No miksipä ei myös työssä tai missä tahansa arjen askareissa.
 
   Hyvä tapa mahdollistaa itsensä kuuntelemista on olla tekemättä mitään jonkun kauniin hetken ajan aina silloin tällöin ole yksinkertaisesti tekemättä mitään. Asioiden tuomitseminen on asia jota me teemme jatkuvasti jopa huomaamattamme. Joten hetki jolloin kykenemme olemaan tuomitsematta mitään, kykenemme kuulemaan oma itseämme selvemmin. Mutta mitä tarkoittaa että on tekemättä mitään? Tai milloin emme tee yhtään mitään. Se on niinkin yksinkertaista kuin vain olla, istua tovi jossakin ilmaan mitään kädessä, ilman mitään varsinaista ajateltavaa. Se voi olla alkuun haaste, mutta kun antaa vain itselleen mahdollisuuden tähän ”mitään tekemättömyyteen” se alkaa tuntua yhä luonnollisemmalta. Tämähän olisi mainio uuden vuoden lupaus tai mikä tahansa lupaus, että suo itselleen aikaa kuulla ja ymmärtää itseään paremmin.
 
   Elikkä omasta mielestäni joulun ajan merkitys on se niin sanottu ”taika” joka siirtyy sydämiimme koko vuodeksi ja jonka voimme tällöin myös suoda muille. Ja jouluhan on maagista aikaa, mutta koko jouluun kuten myös uuteen vuoteen kuuluu jonkinlainen aitous ja rehellisyys, vaikka onhan aitoudessakin oma maagisuutensa.
 
 
Benjamin 9.lk